14 Friese gemeenten ondertekenen Charter for Walking

Belofte om loopbeleid te ontwikkelen en het lopen te stimuleren

Charter for Walking is een internationale verklaring waarin de belangen van voetgangers en wandelaars worden behartigd. Niet alleen grote steden als Parijs, Wenen, Londen, Sevilla en Sydney ondertekenden het, ook in Fryslân zijn er 14 gemeenten die zich hard maken voor voetgangers en wandelaars.

Om lopen en wandelen aantrekkelijker te maken, zetten gedeputeerde Michiel Schrier van de provincie Friesland en alle wethouders van 14 Friese gemeenten eind november hun handtekening onder de Charter for Walking. Hiermee wordt niet alleen het lopen gestimuleerd, maar wordt ook bijgedragen aan de verkeersveiligheid. “Als provincie vinden wij lopen belangrijk. Het is goed voor de gezondheid en goed voor het milieu”, onderstreept Schrier. Eerder verbonden Eindhoven, Tilburg en Zoetermeer zich al aan het manifest. In deze steden zijn de eerste stappen al gezet.

Lopen als oplossing

We worden als samenleving steeds ongezonder en ons milieu lijdt onder inefficiënte vervoerssystemen. Lopen kan hierbij een oplossing bieden. Toch blijkt de benenwagen niet altijd even prettig: roekeloze autobestuurders, fietsers aan de verkeerde kant van de weg of onbewaakte oversteekplaatsen zijn vaak alledaagse aspecten tijdens een looproute. Door het ondertekenen van de Charter for Walking maakt een gemeente de belofte om loopomstandigheden te verbeteren. Minder hinder en gevaar door rijverkeer is namelijk één van de acht standpunten. Op deze manier wordt lopen hopelijk gestimuleerd en investeert de overheid tevens in een gezondere maatschappij.

Veilig lopen en veilig buiten leven

In Nederland nam MENSenSTRAAT het initiatief voor het ondertekenen van de Charter for Walking. MENSenSTRAAT is een netwerk van mensen en organisaties die zich inzetten voor een meer leefbare openbare ruimte. De organisatie maakt zich hard voor aantrekkelijke, veilige en toegankelijke straten voor mensen. Tevens zorgde ze voor een Nederlandse vertaling van het manifest met daarin een aantal suggesties gericht op de Nederlandse praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.